Ook tijdens de kille wintermaanden is het van groot belang om je woning dagelijks te verluchten. Dit helpt je woning om condensatie te weren en de luchtkwaliteit optimaal te houden.
Droge, gezonde binnenlucht is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Deze lucht warmt immers gemakkelijker op. Bovendien krijgen schimmels in een gezond binnenklimaat minder levenskansen. Kwalitatieve ramen en deuren spelen een belangrijke rol in dit verluchtingsproces.
Degelijke ventilatie begint immers bij een goede isolatie. Verouderde ramen en deuren zijn niet zelden de zwakke schakel in slecht geïsoleerde woningen. Vandaar dat men vaak start met het vernieuwen van ramen en deuren om de energieprestatie van een woning te verhogen. Van daaruit kan je een optimale luchtcirculatie regelen met behulp van natuurlijke of mechanische ventilatie.
Natuurlijke versus mechanische ventilatie
Vroeger was er veel natuurlijke ventilatie in woningen. Gevels bestonden vaak nog uit spouwmuren zonder isolatie en ramen uit enkel glas. Een woning verloor via die kanalen veel warmte. Toch hadden de spleten en kieren die vaak voorkwamen in gevels ook zo hun voordelen. Zij zorgden ervoor dat er zuurstofrijke buitenlucht naar binnen kon en dat de gebruikte binnenlucht weer kon ontsnappen. Vandaag de dag liggen de isolatienormen terecht veel hoger, met alle daarbij horende voordelen. Driedubbel glas en na-isolatie voor gevels en daken zorgt voor onnoemelijk veel profijt naar energiebeheer toe.
Maar de luchtdichtheid van nieuwe ramen en deuren maakt ventilatie nog veel belangrijker. Daarom wordt via roosters vaak opnieuw voor natuurlijke ventilatie gezorgd. En natuurlijk blijft het een goed idee om ‘s ochtends je nieuwe kwaliteitsramen even wijd open te zetten voor wat frisse buitenlucht. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een mechanisch ventilatiesysteem. Met deze laatste manier regel je gemakkelijk het perfecte binnenklimaat met een constante, gezonde luchtcirculatie. Nieuwe, kwalitatieve ramen en deuren laten plaatsen zonder de hieraan aangepaste ventilatie, is hoe dan ook vragen om vochtproblemen en schimmelvorming.
Nieuwe ramen openen deuren
Nieuwe ramen en deuren zijn vaak de eerste stap naar een naadloos geïsoleerde woning. Met dubbele of driedubbele beglazing en luchtdichte kozijnen vermijd je luchtlekken en dus warmteverlies. Bovendien schept superieur glas nog talloze mogelijkheden. Er bestaan diverse glassoorten met hun verschillen in isolatie- en Ug-waarden. Moderne glasramen hebben ook vaak zonwerende eigenschappen die het energiepeil van je woning gunstig beïnvloeden. Ze bewaren de warmte op kille dagen en zorgen voor een besparing op koeling bij extreme hitte. Met behulp van thermische afstandshouders kan je de kans op condensatie ook flink laten afnemen.
Eindeloos veel mogelijkheden
Tenslotte is er ook nog de materiaalkeuze. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor aluminium of PVC met de talloze bijhorende esthetische opties. Zo zijn raamkozijnen beschikbaar in zo goed als alle RAL-kleuren en is het zelfs mogelijk om bepaalde structuren, zoals hout, te imiteren. En natuurlijk kunnen deze duurzame materialen op maat worden toegepast in verschillende stijlen, vormen en afmetingen.
Aangezien kwalitatieve ramen en deuren lang meegaan, gaat deze beslissing niet over één nacht ijs. En het eindeloos aanbod aan mogelijkheden maakt deze keuze niet gemakkelijker.
Daarom staan we bij Meulders BV altijd klaar om advies te geven op basis van je specifieke voorkeuren, behoeften en budget. Wil je graag een professionele blik op de zaak of wens je een vrijblijvende offerte? Neem dan gerust vandaag nog contact op.
Comments